Krzesła do restauracji – kluczowe elementy w Twoim biznesie gastronomicznym!
Posiadanie i prowadzenie restauracji to wymarzone zajęcie dla wielu aspirujących przedsiębiorców. Jest to marzenie, które mogło zostać zawieszone, gdy pandemia zmusiła restauracje do wstrzymania posiłków w lokalach lub nawet zamknięcia drzwi dla klientów. Skutki koronawirusa są nadal odczuwalne przez właścicieli restauracji w całym kraju, a branża zmaga się z problemami. Aby przetrwać kryzys, branża gastronomiczna wprowadziła nowe trendy restauracyjne i zdywersyfikowała źródła przychodów, aby sprostać obecnym wyzwaniom.
Zmiany demograficzne i zmieniający się styl życia napędzają gwałtowny wzrost liczby firm gastronomicznych. Zapracowani konsumenci nie mają czasu ani ochoty na gotowanie. Chcą smacznych, pożywnych posiłków bez konieczności mycia naczyń.
Warto zatem wiedzieć o pewnych elementach, które są konieczne do otworzenia restauracji.
Napisz biznesplan dla restauracji
Uruchomienie restauracji, jak każdy nowy biznes, wymaga solidnego biznesplanu. Jest to krok, który może stać się przeszkodą dla tych, którzy nie są zaznajomieni z biznesplanami i jak są one napisane. Plany biznesowe restauracji są podzielone na sekcje, które opisują wszystkie aspekty nowego biznesu, od koncepcji restauracji do finansów. Celem biznesplanu jest pomóc Ci spojrzeć na drobniejsze szczegóły i podsumować swoją działalność do potencjalnych inwestorów.
Krzesła do restauracji kluczowym elementem mebli gastronomicznych
Niewątpliwie, wśród mebli restauracyjnych, krzesła są jednym z najważniejszych elementów. Na krzesłach do restauracji codziennie siadają setki osób o różnej wadze i wzroście. Z tego powodu funkcjonalność i trwałość to kluczowe elementy dobrego krzesła do restauracji.
Ale styl również ma znaczenie. Podczas gdy stoły restauracyjne nie rzucają się w oczy – ponieważ są zazwyczaj przykryte obrusem – tak krzesła do restauracji są widoczne pod każdym kątem. Z tego powodu, krzesła są jednym z najważniejszych elementów dekoracyjnych stylu restauracji. Radzimy dokładnie rozważyć nie tylko rozmiary, funkcjonalność i trwałość krzesła, ale także styl, kolor i wykończenie.
Zbadaj opcje finansowania dla swojej restauracji
Oceń koszty uruchomienia restauracji, jak również koszty operacyjne, aby ustalić, jak sfinansować swoją restaurację. Istnieje wiele opcji do rozważenia, od przyjęcia inwestora do ubiegania się o kredyt na mały biznes. Pamiętaj, aby obliczyć swój próg rentowności i stworzyć analizę finansową, jak również, aby uzyskać lepsze zrozumienie przewidywanego przepływu środków pieniężnych.
80% restauracji upada w pierwszym roku – to jest mit
W rzeczywistości tylko 17% restauracji upada w ciągu pierwszego roku.
Poznaj swoje stałe koszty, takie jak czynsz, ubezpieczenie. Dzięki temu będziesz mieć ogólne pojęcie o tym, ile będą wynosić twoje rachunki. Następnie, oblicz swoje duże koszty zmienne: koszt żywności i koszt pracy.
Zrób obliczenia: Ilu członków zespołu będziesz potrzebował przez cały dzień? Ile zapłacisz im za godzinę? Czy będziesz pracował w restauracji? Jaka będzie twoja stawka godzinowa?
Jeśli zbierasz 50000 złotych rocznie w zyskach i pracujesz 70 godzin tygodniowo – siedem dni w tygodniu – to może lepiej jest mieć etat, niż nie mieć życia będąc swoim własnym szefem. Zrób linię czasu i obliczenia, aby uniknąć porażki.