Ubezpieczenie dla gastronomii – jak się za to zabrać?

restauracja

Własność restauracji to ciężka praca, a otwarcie restauracji wymaga znacznego początkowego układu gotówki i dużego nadzoru nad pracownikami. Niemniej jednak dla przedsiębiorcy firmy restauracyjne potencjalnie zapewniają dobry potencjał dochodowy. Ochrona takiej firmy za pomocą ubezpieczenia restauracji dla małych firm przeznaczonych dla lokali gastronomicznych ma wiele sensu. Restauracje serwują pełne menu produktów spożywczych, które są serwowane przez kelnera i spożywane na miejscu.

Mogą podawać piwo, wino lub inne napoje alkoholowe. Inne oferują usługi na wynos lub dostawę. Restauracja może specjalizować się w określonym rodzaju kuchni lub może serwować ogólne menu. Niektóre zabawiają klientów konkursami, muzyką lub inną rozrywką na żywo lub promocjami, takimi jak „happy hour” ze zniżkami dostępnymi poza godzinami szczytu. Niektóre z nich dysponują niewielkim parkietem tanecznym. Jednym z największych zagrożeń stojących przed branżą restauracyjną i wszystkimi właścicielami restauracji jest ryzyko pożaru.

Każdego roku tysiące restauracji otrzymuje uszkodzenia strukturalne spowodowane pożarami, wynoszące miliony dolarów szkód. Około 65 procent wszystkich pożarów wynika z wypadków związanych z gotowaniem, podczas gdy około jeden na 10 występuje w wyniku problemów z ogrzewaniem. Mniej niż połowa wszystkich pożarów pochodzi z obszarów wyposażonych w alarmy przeciwpożarowe lub automatyczne systemy gaszenia pożarów.

Pożary konstrukcji restauracji są zwykle bardziej szkodliwe pod względem kosztów niż w nieruchomościach mieszkalnych. Pożar jest powszechnym zagrożeniem, z którym borykają się wszyscy właściciele restauracji, ale nie jest sam w sobie. Kompleksowa polityka dotycząca restauracji jest konieczna, aby zapewnić, że restauratorzy przetrwają wszelkie niebezpieczeństwa bez utraty działalności. Możesz być zobowiązany jako właściciel firmy restauracyjnej do posiadania kilku rodzajów ubezpieczenia.

Prawo wymaga pewnych rodzajów ubezpieczeń, podczas gdy instytucje finansowe mogą wymagać innych, jeśli masz dużą pożyczkę lub spłacasz kredyt hipoteczny na swoją firmę. Ponadto, jeśli wynajmujesz budynek, w którym prowadzisz działalność, Twoja umowa najmu może zawierać klauzulę wymagającą zakupu tego rodzaju ubezpieczenia restauracji, aby zachować zgodność.

O tym warto pamiętać!

Chociaż ubezpieczenie przewidziane w przypadku szkód w restauracji spowodowanych powodzią lub wysoką wodą różni się w zależności od firmy, wiele polis wyraźnie wyklucza ten rodzaj ubezpieczenia, co wymaga zakupu oddzielnej polisy na szkody spowodowane przez wodę / szkody powodziowe / kopie zapasowe ścieków i tak dalej. Współpracuj z agentem, aby ustalić, czy zakup jeźdźca lub aneksu do polisy jest ważny dla Twojej firmy. Jest to szczególnie istotne dla restauracji działających w strefach zalewowych.

Ponieważ koszty prowadzenia i utrzymania restauracji różnią się tak bardzo w zależności od firmy, ważne jest, aby współpracować z doświadczonym agentem handlowym, który może pomóc w ustaleniu, jakie jest ryzyko i jak chronić Cię przed niebezpieczeństwami, które wpływają na wyniki finansowe Twojej firmy.

Ekspozycje na zobowiązania lokalowe są wysokie ze względu na publiczny dostęp do lokalu. Podawanie napojów alkoholowych może osłabić zdolności motoryczne klientów i zwiększyć prawdopodobieństwo potknięć, poślizgnięć lub upadków. Serwery poruszają się po całym obiekcie z tacami z żywnością i napojami, generując wycieki, które mogą powodować poślizgnięcia i upadki. Wycieki należy niezwłocznie usunąć. Temperatury gorących napojów muszą być ograniczone, aby zmniejszyć obrażenia spowodowane poparzeniem.

Oceń post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.